Homemade Granola

 

Ik vind het heerlijk om havermout te eten in de ochtend, maar mijn vriend denkt daar anders over. Voor hem maak ik deze granola, een gezonde versie op de verkruimelde koekjes die je kan kopen in de supermarkt (oftewel: cruesli). Deze granola zit boordevol volkoren granen, zaden en noten. Krijgt Thomas toch stiekem z’n haver(mout) in de ochtend..

 

In dit recept maak ik gebruik van cups, dat zijn de Amerikaanse keukenmaten. Ik vind het heel handig, omdat je niks hoeft te wegen, maar vlug kan scheppen uit verschillende potten/zakken. Meestal bestaat een setje cups uit: 1/4 cup, 1/3 cup, 1/2 cup en 1 cup. Je kunt ze vinden bij elke kookwinkel (en zelfs tegenwoordig bij de grotere AH).

 

3 cups grove havervlokken

1/4 cup gemalen lijnzaad

1/4 cup haverzemelen

1/4 cup amandelen

1/2 cup pompoenpitten

2 eetlepels chiazaad

1 eetlepel sesamzaad

snuf zout

snuf kaneel

1 theelepel pindakaas

100 gram appelmoes

3 dadels, ontpit

1/2 cup superfoodmix met cranberries (ik gebruikte Earth Control Breakfast Booster van AH)

en verder: een blender of keukenmachine en een oven

 

Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Meng de havervlokken, lijnzaad, zemelen, amandelen, pompoenpitten, chiazaad, sesamzaad, zout en kaneel in een kom. Blend een mengsel van de pindakaas, appelmoes en dadels en schep dit mengsel door de droge ingrediƫnten in de kom. Verdeel het granola mengsel over een ovenplaat bedekt met bakpapier. Zet 50 minuten in de oven en schep af en toe om.

 

Haal uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat. Als het helemaal is afgekoeld doe je de granola in een mooie pot. Voeg dan de superfoodmix toe en schud zodat het goed verdeeld is. Geniet van een paar eetlepels granola met sojayoghurt en fruit.