Frambozen chocoladetaart met avocado glazuur

 

Een vergelijkbaar recept kwam ik tegen op de website van Green Kitchen Stories. Zij introduceerden bij mij het idee om avocado te gebruiken in een taart glazuur in plaats van boter. Ik vond het vreemd, maar mijn interesse was zeker gewekt. Ik heb deze taart op meerdere gelegenheden voor anderen gemaakt, en het was elke keer een hit. Mensen konden niet geloven dat er avocado in zat. Echt een top taart, die er ook nog eens prachtig uit ziet!

 

135 gram gemengde noten (ongezouten)

15 Medjoul dadels of 30 Iraanse dadels, ontpit

5 eetlepels cacao

½ theelepel kaneel

snufje zout

7 eetlepels appelmoes (zonder toegevoegde suiker)

290 gram frambozen

200 gram pure chocolade

1 avocado

1 eetlepel ahorn siroop

pistachenoten, grof gehakt (voor garnering)

en verder: een ronde taartvorm bedekt met bakpapier en een keukenmachine

 

Verwarm de oven voor op 175 graden. Maal de noten in de keukenmachine tot een fijn meel en voeg de dadels, cacao, kaneel, zout, appelmoes en de helft van de frambozen toe. Mix tot het glad is. Doe het mengsel in de taartvorm en schraap zoveel mogelijk de keukenmachine uit met behulp van een spatel. Strijk het mengsel vlak met de spatel en zet de taart 40 tot 50 minuten in de oven. Verwarm de chocolade au bain marie tot het volledig vloeibaar is. Lepel de avocado uit en doe het vruchtvlees in de (lege) keukenmachine, voeg de vloeibare chocolade en de ahornsiroop toe. Zet de keukenmachine aan en mix tot het volledig glad is en er geen stukjes avocado meer zichtbaar zijn. Als de taart is afgekoeld kan je het glazuur er op doen en met een lepel of spatel verdelen. Garneer met de overgebleven helft frambozen en de pistachenoten.