Appeltaartje met gezouten karamel en kokos

 

Dit taartje is zo heerlijk! Ik kan de gezouten ‘karamel’ saus gewoon wel rechtstreeks uit de kom oplikken, mmm. Deze taart is bijna rauw te noemen, afgezien van dat de appelpartjes even in de magnetron gaan om zacht te worden. Ik heb dit taartje ook gemaakt tijdens de radio-uitzending van Radio M Utrecht op 6 november 2014!

 

120 gram walnoten of paranoten

12 Medjoul dadels, gedurende 10 minuten geweekt en vervolgens afgegoten (vang 150 ml van het weekwater op, dit heb je later nodig)

sap van 1 citroen

½ theelepel kaneel

snuf (grof) zeezout

2 grote of 3 medium appels, bijvoorbeeld Elstar

1 theelepel gemalen kokos

en verder: een (kleine) food processor, bakpapier en een magnetron

 

Maal de noten in de food processor tot een fijne, meelachtige consistentie. Voeg de helft van de dadels toe en mix nogmaals tot het een kleverige bal vormt (ongeveer 20 seconden). Leg een stuk bakpapier op een groot bord of de bodem van een taartvorm en druk het deeg uit tot het ongeveer 20 cm in diameter is (of zo groot als je zelf wilt natuurlijk). Strooi de helft van de kokos over het deeg uit. Snijd de appels in dunne schijfjes en doe ze in een kom. Zet ongeveer 2 minuten in de magnetron, of tot de appelpartjes zacht zijn.

Pak nu je food processor weer, je hoeft hem niet om te spoelen. Doe de andere helft van de dadels, 150 ml weekwater, het citroensap, de kaneel en het zout in de food processor en mix tot het glad is. Schenk deze ‘karamel’ saus over de appelpartjes en laat minstens 30 minuten staan om in te trekken. Leg de appelpartjes in een rondje (als dakpannetjes) op de deegbodem en bestrooi met de halve theelepel kokos die nog over is. Eet smakelijk!